Новости од областа на женската урологијаСоветиВидеоАрхиваКоментари

”Инконтиненцијата и циститот кај жените предизвикуваат онколошки заболувања на грлото на матката. Не треба да сте рамнодушни кон сопственото здравје!" – Совети на уролог за избавување од главните женски болести.

This is some text inside of a div block.
Др Елизабет Вилсон – главен уролог на Британскиот центар за урологија и гинекологија

Во современоста циститот, инконтиненцијата и истекувањето на урината се бележи кај 68% од жените постари од 48 години (35% од жените постари од 30 години). Најстрашното кај овие заболувања е тоа што со текот на времето подобрување нема - ако заболувањето не се излечи сосема, тогаш истекувањето ќе се зголемува, а тоа значи дека мокрите флеки на облеката и непријатниот мирис ќе бидат уште позабележителни. Неизлечениот цистит предизвикува болки во долниот дел од стомакот, како и слабост, зачестено мокрење (50 и повеќе пати за 24 часа), а тоа е пречка за здрав сексуален однос.

Тем не менее, в наше время эти заболевания поддаются эффективному домашнему лечению в короткие сроки.

- Др Вилсон, колку се опасни за жените циститот и инконтиненцијата?


- Во суштина многу жени не претпоставуваат дека се работи за сериозни патологии па затоа ги потценуваат нивните последици. Многу жени се надеваат дека со текот на времето ќе им помине, ама тоа не се случува. Цистит – тоа е многу сериозно инфекциско заболување што многу го оштетува мочниот меур. Потоа инфекцијата преку мочниот меур продира во бубрезите и тогаш доаѓа до заразување на целиот организам.

А заболувањето како инконтинеција може да им го упропасти животот не само на жените – поради постојаното истекување и непријатниот мирис кај жената се развиваат комплекси, освен тоа односот со другите луѓе се комплицира. Тоа е сосема разбирливо – луѓето од кои се шири мирис на урина најчесто ги избегнуваат, бидејќи тој мирис е непријатен. Сепак главната опасност од инконтиненцијата произлегува од тоа што во влажната и топла средина бргу се размножува патогената микрофлора што навлегува внатре во вагината и се таложи на нејзината слузокожа.

Според современата статистика веќе по 1-2 месеци редовно «подмочување» кај жената во вагината се појавува дисбактериоза, а по 3 месеци почнува да се развива вагинит. Приближно по една година кај жената со оваа патологија (која не била лечена на соодветен начин) се откривааат бенигни израстоци. При тоа бројот на цистите е многу голем. За тоа придонесува и нездравата микрофлора. Во секој момент овие израстоци можат да станат малигни, и тогаш станува збор за рак и хоспитализација.

За жал, ако не се лечи пореметеното уринирање, тогаш мочниот меур сосема ќе престане да ја задржува урината па ќе мора да се врши катетеризација. Таа процедура подразбира ставање во мочниот меур на катетер што е поврзан со резервоар за урина кој е закачен на ногата, кратко кажано, со тоа човекот станува инвалид.

Практично жената која се обидува да се бори со истекувањето на урината со помош на пелени (или воопшто не се бори) претставува еден вид темпирана бомба. Искрено кажано јас не сфаќам зошто жените се толку рамнодушни кон сопственото здравје. Па денес има доста ефикасни начини за лечење како на инконтиненцијата, така и на циститисот. Веќе по 2-3 недели тие проблеми можете да ги заборавите еднаш засекогаш.

- Дали вие мислите на операција?


- Се разбира, не. Уште повеќе, јас не ви препорачувам такви операции. Вклучувајќи ги оние каде се применува ласер, како и т.н. слинг операции. Без оглед на големата брзина на извршувањето (а токму тоа го користат несовесните уролози кои што сакаат пред се бргу да спечалат) овие операции се проследени со многу негативни последици по здравјето на жената бидејќи водат кон задржување на урината веќе внатре во организмот што може да предизвика појава на цисти. Сепак најлошата страна на операцијата е во тоа што таа претставува само краткотрајно елиминирање на последиците на заболувањето, а не на неговата причина.

Бидејќи причината не е отстранета, проблемот ќе се појавува и во иднина. И тоа многу бргу - веќе по 1-2 години.

За да се избавите од инконтиненцијата и циститисот еднаш и засекогаш, потребно е да се елиминира имено причината, а најважната причина е лошата работа на панкреасот. Поради ендокрините пореметувања организмот е презаситен со глукоза и штетни производи на гликолизата (процес на оксидација на глукозата што го врши панкреасот). Овие материи што во голема количина се содржат во урината постојано го «истеруваат» од организмот калциумот и магнезиумот што осигуруваат затегнати и здрави мускули. Како последица мускулите стануваат слаби и престануваат да ја држат урината – така доаѓа до инконтиненција. Редовните истекувања на урината заедно со ослабените мускули создаваат услови за развој на инфекција што потоа навлегува во мочниот меур – така кај жените се појавува цистит.

Отсутството на затегнати мускули поради одливањето на корисните материи - тоа е основната причина за инконтиненцијата. Отпрвин истекување се случува при кашлање и кивање, а потоа тоа истекување ќе биде постојано.

За време на операцијата се затегнуваат мускулите, меѓутоа калциумот и магнезиумот и понатаму се истеруваат поради неизлечените ендокрини пореметувања. Токму тоа води кон повторното појавување на проблемот. Затоа современата медицина не препорачува лечење по пат на операција.

- Што ќе им посоветувате на жените кои се соочуваат со инконтиненција или цистит?

- Мора да се води грижа за здравјето. Моментално македонските жени имаат можност да станат дел од повластената програма “Женско здравје” – а тоа им дава право со попуст да си набават Detonic. Овој препарат е наменет за избавување од цистит и инконтиненција, а неговата ефикасност е просто феноменална. Препаратот им помага практично на сите бидејќи се работи за средство од новата генерација.

Ефикасноста на препаратот се должи на 3 важни момента. Прво – тој ја нормализира работата на панкреасот, ги отстранува болката, грчот и мирисот, важна предност е и тоа што можат да го користат бремените жени. Второ - овој препарат ја чисти крвта и лимфата, се справува со инфекцијата и воспалувањето на органите од уринарниот тракт, а со тоа ја елиминира опасноста од појава на цистит. Трето - овој препарат што може да се набави со попуст ги ревитализира ѕидовите и мускулите на мочниот меур, а со тоа се лечи инконтиненцијата. Истекувањето на урината престанува сосема бргу. Според статистиката, тоа се случува веќе наредниот ден по првиот прием на Detonic. За да органите на уринарниот тракт бидат целосно излечени, за да се нормализира работата на панкреасот, за да зајакнат мускулите на долниот дел на карлицата и на мочниот меур, потребно е препаратот да се прима само 14 дена. Многу ретко препаратот треба да се пие уште неколку дена повеќе.

За жал, во повеќето европски земји, а не само во Македонија, сеуште се продаваат многу застарени препарати што јас ги нарекувам “Хирошима”. Зошто? Затоа што по нив останува само уништена земја, т.е. го оштетуваат мочниот меур и органите од уринарниот тракт.

Detonic - тоа е нов и многу ефикасен препарат што е изработен во Германија во соработка со Швајцарија и Израел. Поради тоа што препаратот содржи природни состојки, организмот не трпи никаква штета. Овој позитивен момент овозможува препаратот да се прима во домашни услови што е многу важно со оглед на денешната ситуација ширум светот. Благодарение на повластената програма на жените во Македонија овој препарат ќе им го достават дома.

- Што е потребно за учество во оваа програма?

- За да се набави Detonic, треба да се исполнат следните услови:

• Само за лична употреба:
Ова е мерка против прекупците кои се обидуваат да го купат Detonic на големо, а потоа да го продаваат по зголемена цена.;
• Да се изврши нарачка во соодветното поле:
Соодветното поле за нарачка е гаранција за квалитетот како и заштита од прекупците.

- Колку ќе трае повластената програма “Женско здравје”?

- До 10.09.2020 вклучително или додека не биде доставен последното пакување Detonic. И сето тоа без оглед на отсутсвото на реклама по радио и ТВ. Луѓето ја споделуваат новоста, го препорачуваат препаратот на роднините и пријателите. Јас бев изненадена кога разбрав дека толку многу луѓе учествувале во програмата. Затоа би ви препорачала да си го нарачате Detonic час поскоро.

Состојба на 10.09.2020 останаа:
5 пакувања
3980 MKD
1990 MKD
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Дискусија:

Оливера НиколовскаФала за советите. Ми стигна Detonic. Навистина го купив со максимален попуст. Имам слушнато за него се најубаво, плус препаратот ме куртули од циститот што не ми даваше мира. Баш е пријатно што ми го доставија директно дома - нема потреба од дома да се излезе.

Јасна ФилиповскаПрепаратот е навистина супер. Имав инконтиненција речиси една година. Се појави по третото породување. Пробав многу традиционални начини за лечење. Ама ми помогна само Detonic. Сега се е во ред. На сите им го препорачувам.

Павлина ГеоргиевскиИмам само 20 години, ама често се подмочував. По 8 часот навечер се трудев да не пијам вода. Пред спиење обавезно одев во тоалет, ама и покрај тоа често пати на чаршавот се појавуваше флека. Ми беше многу незгодно пред мојот дечко, ама тој беше многу внимателен. Пробав да се лечам, ама безуспешно. Отприлика пред 2 месеца ми се јави мојот доктор и ми кажа дека има средство што може да ми помогне. И стварно ми помогна, сега воопшто не се подмочувам. Инконтиненцијата сосема ја снема.

Искра БогдановскиЈас немам пробано, ама роднина на пријателката имаше мака поради циститот. Се мачеше поради честото и болно мокрење. Ми се чини дека таа исто така почна да го пие Detonic и дека токму тој и помогна.

Дијана ВангеловскаяВо право се кога велат дека жената не смее да крева ништо потешко од 3 кг. Ние цел живот се враќаме од пазар со полни раце, ништо чудно што ни истекува па никој не нè сака. Мене мажот ми ме остави поради тоа! И си најде млада.

Симона ЈанчевскаДокторот ми рече да си ги тренирам интимните мускули. Јас го послушав и ми стана подобро. Ама сеедно имаше истекување, имаше мирис на урина. На крајот исто така се излечив само благодарение на Detonic. Многу добар препарат. Посебно ми се допадна што е организирано доставување директно дома.

Марта ВидиничФала. Вреди да се нарача. Ете имам малку надеж.

Љубица ПетровичИ кај мене мускулите на мочниот меур се слаби. Ако одеднаш почнам да кашлам, тогаш често доаѓа до истекување. Малку ама доволно за да ја сменам облеката. Ќе го пробам Detonic. Итака дома седам, ќе се лечам!

Неделка РичлиеваСо овој препарат ја излечивме инконтиненцијата кај баба ми!!! Стара е 75 години. Чувствував нагон за мокрење, ама да стигнам до тоалетот не можев. Порано примав разни препарати, ама фајде од нив немаше. Пријателката ми рече да го пробам Detonic. Сега повеќе немам проблеми

Меланија ЕрмиловаЗа операциите е вистина. Една колешка има 56 години. Лани се оперираше поради инконтиненцијата. 10 месеци се радуваше, а потоа пак почнаа истекувања. Башка што по операцијата долго време се опоравуваше.

Сузана СотировскаИмав цистит, скоро и да не чувствував. Ама не поминуваше. И така 5 месеци. Имав непријатни болки во половината и во стомакот. Пред 2 месеца разбрав за Detonic. Си нарачав. Ми помогна. Проблемот сосема го снема по 9 дена. И во целина состојбата ми се подобри. Се гледа дека мускулите ми се затегнати - и тоа многу ме радува!

Благица КрстевскаФала! Докторот ми рече дека залихите од препаратот се речиси потрошени. За среќа, стигнав да нарачам.

Ружа ЛазароваОва е навистина одлично! Detonic и мене ми помогна! Имав цистит речиси еден месец, од болки броев ѕвезди. Пробав разни традиционални начини за лечење. Ама ме куртули овој германски пронајдок. Европските научници се најдобри!! Сега немам никакви проблени, На сите им го советувам.

Мирослава Петровскајас сум една од оние кои веќе го нарачале и го пробале Detonic. Имав инконтиненција последниве 7 години. Не памтам кога последен пат денот ми помина нормално, без истекување. Докторот ми препорача да го пробам Detonic. По еден месец од приемот мускулите ми зацврснаа, па затоа ги снема истекувањата! Многу сум радосна што повеќе нема потреба често да одам во тоалет. Немам инконтенција веќе 2 месеца. Животот сосема ми се промени. Сега ми е многу подобро.

3980 MKD
1990 MKD
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.